Lakásművészet

6+1 csodálatos szakma az építkezésben

Maga az építkezés egy igazi alkotás, amikor több szakember keze munkája által a semmiből létrejön egy csodálatos épület. Ez komoly feladat mind a megrendelő, mind a kivitelező részéről.

 

Csodálatos szakmák az építkezésben

 

Kőműves

 

Nagypapám kőművesként dolgozott, így gyerekkoromban többször elvitt az építkezéseire, melyről kellemes emlékeim vannak. Gyönyörű téglaházakat épített, többek között egy vidéki házat is a Mátrában, ahova nyaranta elvitt minket, unokákat pihenni.  

Idén nyáron van szerencsénk nekünk is beköltözni álmaink otthonába. Fantasztikus érzés részese lenni ennek a komoly munkafolyamatnak az elejétől a végéig. Korábban egy kisebb, könnyűszerkezetes otthonunk volt, melyet családunk bővülése és a hosszú távú tervek kapcsán úgy gondoltuk, lecserélünk. Legfőbb generál kivitelezőnk a kislányunk, aki “felügyeli” a munkákat úgy, ahogyan anno én is a nagypapámmal.

Az építkezés során az egyik leglátványosabb rész a falazás, hiszen ilyenkor körvonalazódik ki maga az épület. Érdekes dolog, hogy egy sima alap mennyire csalóka tud lenni. Kicsinek tűnik elsőre a terület, de aztán a falak megadják a helyiségek nagyságát.

A ház alapja

Falazás

 

Ács

 

Fával dolgozni csodálatos, ráadásul egy tető megkoronázza a házat. Annyira szép a szerkezete! A cserepek felkerülése pedig igazán látványos. 

 

Gépész

 

A gépészeti munka különböző lehet, ez a megrendelőtől függ, milyen dolgokat szeretne kialakítani a házban. Fontos tudni az elején a kiállásokat, terveket, hasonlóan a villanyszereléshez. A víz-gáz kiállások, a szellőzőrendszer, a padlófűtés és még számos dolog kötődik a gépész szakemberek feladatához.

Így néz ki egy padlófűtés becsövezése

A padlófűtés csővezetékére megy az esztrich beton

Ilyen a monolit födémen elhelyezett mennyezetfűtés (piros csövek), valamint a szellőző cső (zöld)

 

Villanyszerelő

 

Ahogyan említettem, fontos meghatározni az elején a kiállásokat, hogy hova szeretnénk kapcsolókat, konnektorokat, lámpákat. Nem könnyű feladat előre tudni ezeket, de szükséges, hiszen az első körben belevésik az elektromos kábeleket a téglafalba. Csodálatos szakma ez is, olyan jó látni miből mi lesz. 

Téglába vésett elektromos kábelek

XPS álmennyezet

 

 

Festő

 

Amikor elérkezik a munkafolyamatok közül a vakolás, glettelés és festés, akkor kezd otthonos formája lenni egy háznak. Ez az a rész, ami a látszó felület (a burkolással egyetemben), így fontos, hogy szépen dolgozzanak a szakemberek.

 

 

Burkoló 

 

A burkolóknak köszönhetjük a csodálatos konyhafalakat, fürdőket, padlókat. Szintén az a látszófelület, melyet szépen kell lerakni ahhoz, hogy esztétikus legyen. 

És az említett +1 szakma:

 

Belsőépítész 

 

Amikor már a fontos műszaki és szakmai dolgok megtörténtek, jöhet az esztétikai kivitelezés, azaz a lakberendezés. Természetesen ezt is a munkafolyamatok előtt érdemes megterveztetni, hiszen a kiállások és a burkolatok, falszínek meghatározzák a belsőépítészetet. A csinosítgatás és az otthonossá tétel a legélvezetesebb része a költözés előtti időszaknak. Ilyenkor már “csak” azt kell kitalálni milyen lámpát vegyünk az étkezőbe, melyik asztal menne a konyhabútorhoz, melyik tükör kerete passzol egy magasfényű gardróbszekrényhez, és hova tegyük a kanapét…

La home cementlámpák

 

Végül elkészül egy szép otthon, mely több ember komoly munkáját fogja össze. A megvalósulás alapját az építész tervei határozzák meg, azonban én most a kivitelezésre fókuszáltam, mely által mindegyik háznak külön története van. 

 

Képek: Lakásművészet

 

Az otthon megteremtése egy igazi művészet. Egy kreatív tervezés, amikor életteret alkothatunk. A lakásművészetet megtaláljátok a Facebook-on, és az Instagram-on is, ahol különböző tartalmakkal találkozhattok. 

fehér keret2Laka╠üsmu╠őve╠üszet_logo╠ü_LM

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Laura says:

    Igen ez igaz, mert a fizikai munka részét próbáltam kiemelni, a kivitelezésre fókuszáltam. Az építész szakma csodás és az alapja a kivitelezésnek. Lesz egy folytatása a bejegyzésnek, ahol lesz szó a tervezőről, építészről is.

  2. Kinga Finta-Nagy says:

    Elég szomorú, hogy az építész kimaradt a felsorolásból….


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!