Lakásművészet

Létezik környezettudatos lakberendezés? 7 tipp a fenntartható otthonért!

A Budapesti Műszaki Egyetemre 2003-ban nyertem felvételt, majd ott találkoztam életemben először a fenntartható fejlődés fogalmával. Érdekelt a környezetvédelem, de a “Ne szemetelj!” és “Óvd a környezeted” felszólításokban merült ki nálam ez a dolog. Rájöttem, hogy nagyon összetett, több lépcsős és mindenkit érintő fontos feladatról van szó, ráadásul kritikus és napjainkat érintő problémákat ölel át. Vajon komolyan vesszük? Ha komolyan is vesszük, “kisemberként” tehetünk bármit is? Nem a cégeknek és az országot vezetőknek kellene elsősorban tenni valamit? Számtalan kérdés forgott és forog a fejemben ma is. A fenntartható fejlődés fogalma egyszerűen azt jelenti, hogy az ember kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy felélné a jövő generációinak tartogatott erőforrásokat. Azaz nincs pazarlás és egy fenntartható egyensúlyt teremtünk az alternatív energiaforrásokkal és a hulladékok újrahasznosításával. 

föld

Kép: mandiner.hu

 

Ugyan egyre több cég igyekszik fenntartható és környezettudatos módon létezni, de az is lehet, hogy ez ma már csak egy divatos címke, melynek jobb ha megfelelnek. Nem tudom… Mindenesetre vannak valóban jó módszerek és környezetbarát lehetőségek, melyeket érdemes előtérbe helyeznünk. Sok kicsi sokra mehet. És szerencsére vannak olyan vállalatok és vezetők, akik szintén ezt az irányvonalat szeretnék képviselni a cégpolitikájukban. Most nézzük meg, hogy zajlik ez a lakberendezésben…

 

7 tipp a környezettudatos, fenntartható otthonért 

 

1. Válasszunk olyan termékeket, amelyek nem környezetszennyezőek!

Gondolok itt például lakkokra, festékekre. Megnézhetjük azt is, hogy már az előállításuk és gyártásuk hogyan zajlik, azaz mennyire szennyezte a cég a környezetet a termékek gyártásakor. Ez már az ökológiai lábnyom fogalmát súrolja. A piacon léteznek bio- és natúrfestékek, antiallergén anyagok. Erről ITT is olvashattok.

naturillo.hu

Kép: naturillo.hu

 

2.  Az előző ponthoz kapcsolódóan vásárláshoz válasszunk olyan cégeket, akik környezettudatosak és fontos célkitűzésnek tartják a fenntarthatóságot.

Az ilyen cégektől jó szívvel vásárolunk, és szívesebben alkalmazzuk őket kivitelezési munkákra is. Az interneten könnyen utána lehet olvasni kik tartoznak bele ebbe a körbe. Például az IKEA már jó ideje feladatául tűzte ki a fenntartható otthonok létrejöttét és a környezet megóvását. Erről bővebben itt olvashattok: 

IKEA a fenntartható Otthonokért 

 

3. Újrahasznosítás! 

Ez egy fontos feladat. Rengeteg hulladékot termelünk, és nagyon pazarlóan élünk. A lakberendezésben is sok terméket újrahasznosíthatunk, felújíthatunk régi bútorokat, akár új használati értelmet adhatunk bizonyos hulladékra ítélt daraboknak. Itt jön be a DIY! Készítsd el saját magad és hasznosítsd újra! Nem mellékesen nagyon trendi manapság ez az irányzat. 

Néhány példa: 

  • képkeretek újragondolása ékszertartónak
  • faládák használata cipőtárolásra 
  • raklapból bútorkészítés 
  • üres boros üvegek dekorációnak
  • kartondobozokból rendszerezők készítése, vagy gyerekeknek kiskonyha, babaház készítése stb.
enhanced-buzz-6244-1345428722-1-398x600

Kép: Pinterest

És még megannyi DIY  és újrahasznosító tippet találtok az interneten, többek között itt a Lakásművészet blogon is.

 

4. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot otthon is! 

A konyhában szintén nagyon kedvelt a szelektív hulladékgyűjtő. Sokan használjuk az IKEA-ból jól ismert mosogató alá beépíthető szemetestárolókat. Azt kell mondjam ez megint nemcsak hasznos, de trendi is. Bármennyire furcsán hangzik. A környezettudatosság divatos dologgá vált. De persze a lényeg azon van, hogy hasznos is legyen. 

pin-4-thumb

Kép: ikea.com

 

 5. Tudatos vásárlás, kevés hulladéktermelés! 

Igyekezzünk tudatosan vásárolni és kerülni a sok hulladék felhalmozását. Kerüljük a sok csomagolóanyagot, főleg a műanyagot. Az IKEA célkitűzése lett a fenntartható otthon, a spórolás és a környezet megóvása, ahogy arról fentebb már olvashattatok. Az oldalukon még a komposztálásról is találtok ötleteket, hogy az étel ne a kukában végezze. A tudatos vásárlás a bútorokra és kiegészítőkre is értendő. 

2-2-original

Kép: fenntarthato-otthonok.hu

 

6. Takarékosság otthon!

Nem is gondolnánk, de hihetetlen sok energiát fogyasztunk naponta. A vizet és az elektromos áramot pazarlóan, észrevétlenül, reflexből használjuk. Spóroljunk a vízzel és az árammal! Hogyan? 

  • Spóroljunk a vízzel! Használjunk víztakarékos csaptelepeket! Ilyenek például a Hansgrohe termékei, melyekről a honlapjukon és a blogon is olvashattok. Másrészről ne folyassuk feleslegesen a vizet!
hansgrohe_a_jelenleg_elerheto_legtakarekosabb_vizfogyasztas_ecosmart_technologiaval_logis_01

Kép: Hansgrohe

  • Spóroljunk az árammal! Használjunk energiatakarékos izzókat. Javaslom a LED izzókat, melyek ugyan drágák, de ár-érték arányban hosszú távon megtérülnek. Feleslegesen ne égessük a lámpákat, az üres helyiségekben kapcsoljunk le mindent! Ügyeljünk a telefontöltők és a laptop-ok használatára is, húzzuk ki a konnektorból azokat feltöltés után. Ilyen apróságokkal is segíthetjük a fogyasztásunk optimalizálását és csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. 
hagyomanyos_energiatakarekos

Kép: szephaz2000.hu

 

7. Ha megtehetjük használjunk alternatív, megújuló energiaforrásokat!

Mik azok az alternatív energiaforrások? Tulajdonképpen a zöld energia a természeti jelenségek kölcsönhatásaiból kinyerhető tiszta energia. Ilyen a napenergia, szélenergia, geotermikus energia, biomassza… Csak ezekkel a módszerekkel tudunk függetlenedni a mostani energiaforrásoktól. A probléma az, hogy amíg ilyen borzalmasan drága akár a napenergia használata, kiépítése, addig nem tudunk belevágni ezekbe a felújításokba. És ha azt nézzük mikorra hozza vissza az árát, végképp lemondunk róla. De ha megtehetjük, akkor a gyerekeinkért, a következő generációkért mindenképpen ez a hosszútávú megoldás.

kollektor31

Kép: alternativenergia.hu

A téma több szálon feszegethető és jobban ki is fejthető. Én most olyan 7 tippet igyekeztem összegyűjteni, melyeket könnyen beépítve a hétköznapjainkba tehetünk a környezetünk megóvásáért. Apró odafigyelésekkel is lehet fenntarthatóbb az otthonunk. A fenti alapvetőnek tűnő – mégis sokan nem figyelünk rájuk – dolgok segíthetnek ebben. Ti alkalmazzátok?

Az Allianz számára is fontos a környezetvédelem, éppen ezért rendezik meg idén a III. Közös Jövőnk eseményt, melyen én is részt veszek. Sőt, jelentkeztem az általuk meghirdetett blogversenyre is! A “szavazok” gomb megnyomása után a tovább gombbal tudtok regisztrálni nyereményekért és a szavazat érvényesítéséért. 

 

Szavazok a Lakásművészetre

az Otthon kategóriában és nyerni szeretnék!

 

Mindenki tehet egy lépést környezete megóvásáért. Mit gondoltok a cikk elolvasását követően, létezik környezettudatos lakberendezés és fenntartható otthon? Vagy ez két külön fogalom?

 

Az otthon megteremtése egy igazi művészet. Egy kreatív tervezés, amikor életteret alkothatunk. A lakásművészetet megtaláljátok a Facebook-on, és az Instagram-on is, ahol különböző tartalmakkal találkozhattok. 

fehér keret2Laka╠üsmu╠őve╠üszet_logo╠ü_LM

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!