Lakásművészet

Konyhatervezés a szakértővel. Ismerjétek meg a kulisszatitkokat egy riport keretében!

A mai konyharovatban megismerhetitek Attilát, a Konyhaszakértő cég megalapítóját. Céltudatos és kreatív ember, aki tudja mitől lesz igazán jó egy konyha, és én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megoszthatom veletek a blogon mindezeket az ötleteket és szakmai tartalmakat. Az otthonunk egyik legfontosabb helyisége a konyha, így többségünket ez a téma érdekel a leginkább a lakberendezésben. Miért? Mert sok időt töltünk el benne, és mert az élettér egyik meghatározó pillére. Itt találkozik a család apraja-nagyja, itt kerülnek megvitatásra a mindennapok történései. Nem mellékesen pedig főzünk is benne. Arra gondoltam, kifaggatom Attilát, hogy meséljen nekünk egy kicsit erről a közkedvelt és imádott helyiségről.

13-1

Mióta van jelen a Konyhaszakértő a piacon? Hogyan alakult a cég?

A munkálatokat 1994-ben kezdtem, de akkor még nem Konyhaszakértőként. Volt egy konyhastúdiónk Budaörsön, amit az üzlettársammal közösen csináltunk. Nem volt márkanevünk. A Konyhaszakértő 2011 óta van jelen a piacon, de magának a konyháknak a szeretete 1994 óta tart.

kék antik04

Olvastam, hogy asztalos a végzettséged. Miért a konyha került a középpontba?

Az igazi szakmám közlekedésgépész, innen ered a mérnöki és precíz gondolkodásom. Vágytam a kreativitásra, így a későbbiekben végeztem el a faipari és asztalosi tanulmányokat. Szeretek alkotni, szeretem a filozófiát, mi miért működik. Az ok-okozati összefüggések elvarázsolnak, így nagyon jól tudok dolgozni egy konyhatervezés során. És hogy miért ezt választottam? Azt láttam, hogy az emberek sokat szenvednek a konyhában, mert nagyon kevés az igazán jól kialakított bútor. Nemcsak esztétikusnak, de kényelmesnek is kell lenniük. Ezért az emberek nézőpontjából közelítem meg a dolgokat, az ügyfeleim rengeteg törődést kapnak. Mindig is tetszett a konyha világa, szerintem a bútorok tervezése és kivitelezése kapcsán itt van a legnagyobb kihívás. Kellenek a jó funkciók, ami nálam 51%-ban fontos, 49% az esztétika. Nekem ez a szakterületem. A másik a gardróbok, de erről később mesélek.

DSC04729
rusztikus-zold-konyha-3

Azt is tudom, hogy szeretsz főzni. Milyen a saját konyhád? Magadnak tervezted?

Szeretek főzni, de idő hiányában a feleségem főz, így neki terveztem a konyhánkat. Érdekes történet volt, mert ezt terveztem a legtovább, nagyon nagy kihívást jelentett. Egy lakópark tetőtéri lakását néztük meg anno, ahol nagyon rossz helyen volt a konyha. Senki nem látott benne perspektívát, ezért nem is tudták eladni a lakást. Tényleg borzalmas volt. Végül lealkudtunk az árból és megvettük a lakást. A konyha jól sikerült, 9 éve épült.

DSC02167

Akkoriban igazi különlegességnek számított, a videóban láthatjátok a részleteit.  Ez a történet is jól mutatja, hogy rossz elrendezésű terekből a kreatív fantáziával különleges dolgokat hozhatunk létre. A hátrányból előny lesz. Ebben a Konyhaszakértő élen jár, igazi térvarázslók vagyunk. 

Meséld el kérlek, hogy szakértőként milyen egy igazán jó konyha?

Általánosan nagyon nehéz megválaszolni. Talán azt mondhatom, hogy a jó konyha olyan, ami megfelel a felhasználó egyéni igényeinek, testméretének, és a lehető legjobban kihasználja a teret, az adott helyiség terét. Funkcionálisan van jelen.  A lényeg, hogy egy harmóniát teremt az egyén ízlése, személyisége és az adott tér adta lehetőségek és stílus között. A hármas egység a bútor, az egyén, a tér. Az emberek ezt képesek szeretni. Ugyanis, ha nem szeretnek egy konyhát, akkor ott diszharmónia van. Ezért is fontos a munkánk. A képen látható Before-After konyha történetét ITT találjátok.

konyha-atepites

És íme egy videó, mely kapcsolódik a kérdéshez:

Az ügyfeleknél melyek a szokásos problémák, amit ki kell küszöbölni a tervezéskor?

Nagy problémát okozhatnak a helyiségek adottságai. A szűk és lehetetlennek mondott terek nyomaszthatják a benne élőket. Az ügyfél nem érzi jól magát a konyhában, nincs meg a harmónia. Sötét, kényelmetlen elosztású a tér. Nem megfelelő a pult mérete, és kevés a munkafelület. Gépekkel van tele a pult, és nem marad hely másnak. Minden látható helyen van, így “kupis” a tér. Nem jó a szekrények elosztása, nincs elég pakolós hely. Az ügyfél nehezen tudja elmondani mit is szeretne, és néhány szakember ezt várja el. Ezek szoktak lenni az általános problémák felsorolva. A képen látható csodás átváltozásról ITT találtok további fotókat.

IMG_3846

Melyik a legkedvesebb munkád eddig?

Nem is tudom, nehéz lenne megválaszolni. Mindegyik konyha akkor nagyon kedves, amikor éppen dolgozunk rajta.  A munka után el tudom engedni, azaz létrehozom és elengedem. Nem tudnék megjelölni egyet sem, mert sok kedvencem van. Egy biztos, hogy amit leginkább szeretek, azok a nagy kihívású konyhák. Miből mit lehet kihozni, ez mindig érdekes.

Úgy láttam, hogy sokat utazol, és vannak külföldi munkáitok is. Melyik ország áll hozzád közel, ha lakberendezésről van szó?

Nincs kedvenc stílusom és helyem, mindenhol és mindenben tudok tervezni. Nem ragadok le a sztereotípiáknál. Moderntől a Vintage-ig mindent vállalok. Készítettünk már Art Deco konyhát is. Dolgozunk Tel Aviv-ban, Párizs-ban, London-ban.

Miben más egy ilyen konyha?

Más a konyhakultúra, más sajátságok vannak, ahhoz kell alkalmazkodnunk. Például a Héber vallásnál két mosogatót kell készítenünk, mert nem moshatják a húst egyben a tejes dolgokkal. A vallás szempontjából ez fontos nekik. Ez is kihívás, hogy megfeleljünk a kinti kultúráknak. Nagyon élvezetes és izgalmas munkáink vannak.

corian

Illusztráció. /kép forrása: bernhardtbutor/

A konyha az egyik legfontosabb helyiség otthon, mely összekapcsolja az étkezőt és a nappalit. Itt kap helyet az élettér. Hogyan méred fel az ügyfelek igényeit? Mi alapján tudsz tervezni és kivitelezni?

A 21 éves pályafutásom alatt kidolgoztam egy aprólékos rendszert, egy olyan részletességű interjút, mely segítségemre van a felmérések során. Az ügyfél ezen megy végig. Annyira hatékonynak mondható, hogy aki nem tudja, hogy milyen konyhát szeretne, az is el tudja mondani a felmérés végére. Ez az interjú az ügyféllel meghatározza a későbbieket.

Volt olyan, hogy Te vagy az Ügyfél nem volt elégedett a munkával?

Hazudnék ha azt mondanám hogy nem volt ilyen, de nem jellemző. Ha nem tudok kijönni az ügyféllel, nem tudok ráhangolódni az egyénre, akkor nem tudok vele eredményesen dolgozni . Fontos az összhang, mert ha nem jön össze, akkor nem lesz jó. Ezért kell az interjú. Ha úgy látom nem tudok valakivel együtt dolgozni, akkor visszaadom a munkát, mert nem lesz hatékony. 

Milyen célok vezérelnek a jövőben? A Konyhaszakértő hogyan fejlődik a piacon?

Küldetésünk a cégben az, hogy az ügyfeleinknek lenyűgöző hatást teremtsünk az otthonukba. Amikor a konyhánkra ránéznek, azt érezzék, nagyon jó itt lenni. Nem a pénz a motiváció számunkra, nem ez vezérel minket, hanem a minőség. Árversenyekbe sem megyünk bele. Folyamatos növekedésben vagyunk, és azon kell dolgoznunk, hogy ezt kiszolgáljuk. A kapacitást folyamatosan növelnünk kell. Mindemellett a jövőbeni terveinkben szerepel a konyhák mellett a gardróbok elkészítése is. Teljes lakberendezéssel is foglalkozunk azoknak az ügyfeleknek, akiknek konyhát készítettünk.

DSC01910

Köszönöm Attila, hogy megosztottad velünk a fentieket. Élvezetes látni azt, ahogyan dolgoztok. Szakértelem és kreativitás egybeolvadva van jelen nálatok úgy, hogy az ügyfél igényei állnak a középpontban. Többféle stílusban terveztek, és valahogy mindegyik közel kerül hozzánk.

DSC04763

A Konyhaszakértő izgalmas történeteit és csodálatos konyháit továbbra is nyomon követhetitek itt, a Lakásművészeten minden hétfőn. Tartsatok velünk egy reggeli kávéval, hiszen a hét nálunk a konyharovattal indul.

 

Lakásművészet, ahol a lakásbelső megalkotása igazi művészet.

logo

Szerző: Osgyán Laura

Képek forrása: Konyhaszakértő

 

Az otthon megteremtése egy igazi művészet. Egy kreatív tervezés, amikor életteret alkothatunk. A lakásművészetet megtaláljátok a Facebook-on, és az Instagram-on is, ahol különböző tartalmakkal találkozhattok. 

fehér keret2Laka╠üsmu╠őve╠üszet_logo╠ü_LM

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!