Lakásművészet

Ilyen egy ötgyermekes család otthona!

Barbara öt gyermek édesanyja. Igen, öt gyerkőcé, heten vannak a férjével együtt. Gyönyörű nagy család, mely szerintem irigylésre méltó, és valódi csoda a mai világban. Mióta megszületett a kislányom, sokszor eszembe jut, hogyan “bírják” az anyukák több gyermekkel, hiszen Lilla babám is teljes embert és napi logisztikát kíván. Nos, Barbara választ ad nekünk az ehhez hasonló kérdésekre a Mom with Five családi magazin oldalán, és megtudhatjuk tőle, hogy milyen az élet öt gyerekkel.

A Lakásművészeten pedig megtudhatjátok, milyen egy ötgyermekes édesanya otthona: 

 • Mekkora lakásban éltek öt gyerekkel? Az „átlag” család joggal kérdezné, hogyan fértek el?

Kétszintes tetőtéri otthonban élünk egy 12 lakásos társasházban. A lakásunk nettó alapterülete 105 négyzetméter, a bruttó területe 135 négyzetméter. Őszintén? Néha én is csodálkozom, hogyan férünk el benne, de ennek ellenére működik. Nagyon jó, hogy van 3 vécénk (egy önálló és egy-egy a szülői és a gyerekszobákhoz tartozó fürdőben), két fürdőszobánk, sőt egy háztartási helyiséget is kiharcoltam annak idején, az építkezéskor. 2014 előtt a gyerekek egy közös szobában laktak a felső szinten, de tarthatatlan volt ez az állapot, így 2014-ben belevágtunk egy nagy átalakításba.

rendetlenség2 (1)

 • Hogyan oszlik meg a gyerekek szobája?

Mint említettem a gyerekek 2014-ig egy szobán osztoztak: térelválasztó bútorokkal, függönyökkel próbáltunk valamilyen módon mindenkinek saját zugot biztosítani…több-kevesebb sikerrel. A korkülönbségekből (Legkisebb és Nagyfiú között 10 év van) és a nemek megoszlása miatt (4 fiunk és 1 lányunk van) ez nem volt tovább tartható. A felújítás során a felső szintet négy kicsi szobára osztottuk fel, így most Nagyfiúnak, Nagylánynak és az 5 éves Négyesnek saját szobája van, Középső és Legkisebb egy szobában lakik (ez a legnagyobb). Azt kell mondjam, soha nem volt még jobb döntésünk. Igaz, hogy a nagy, közös játszótér megszűnt, de megoldják az együtt játszást így is és mindenkinek van egy tényleges zuga, ahova elvonulhat. Az a jó, hogy bármikor tudok változtatni az elosztáson a gyerekek igényeinek megfelően. Most például, hogy Középső iskolába megy, ő kerül Négyes jelenlegi szobájába és Négyes és Legkisebb él majd együtt, mert az ő életük még a játékról szól teljes egészében.

 • Szükségetek volt egyedi, praktikus bútorok készítésére?

Igen, nagyon sok beépített bútorunk van, amit kifejezetten a mi lakásunk adottságaihoz készítettek. Egy ferde síkokkal szabott térben ezt nem is lehet másképp megoldani.

IMGP3934b

 • Mekkora kanapétok van az esti filmezésekhez?

A kanapénk kicsi, 3 személyes. Jobb lenne egy nagyobb, de inkább párnákat vettünk és van egy puffunk is, mert a gyerekek nem ülnek meg a tévé előtt, inkább heverészni szeretnek és amúgy sem néznek tévét…sokat. Nálunk nincs ilyen program igazából, hogy esti filmnézés, vagy nagyon ritkán, ehhez pedig megfelel ez a kanapé.

IMGP3898

 • Előfordult már olyan, hogy 7-en ébredtetek a családi hálószobátokban? Olyan filmbeli jelenetként tudom elképzelni.

Nem, soha. A gyekekek tiszteletben tartják a magánszféránkat, ahogy mi is az övékét. Persze, előfordul, hogy Középső vagy Négyes befészkeli magát ébredés után hozzánk, de aludni soha nem jönnek át. Nem is igénylik, a reggeli bevackolás, az más. Akkor mi is ébren vagyunk már, könyvet nézegetnek, mesélek nekik vagy csak beszélgetünk.

 • Melyik a kedvenc helyiséged otthon? El tudsz vonulni, ha egyedül szeretnél lenni? Van ilyen egyáltalán öt gyermek mellett?

A dolgozósarkomat nagyon szeretem, itt szoktam írni a blogomat. Elvonulni nem nagyon tudok, nagy, nyitott otthonban élünk, ahol mindig együtt vagyunk, a hálószoba a kivétel ez alól. Legkisebb miatt még szoros nyomkövetésben élem az életem, még a fürdőbe is együtt járunk… Talán a nappalit és a konyhát, valamint a megújult erkélyünket szeretem a legjobban, mert egybenyithatóak egy szuper nagy térré és itt tényleg együtt lehet a család.

IMGP3915

IMGP3939

balkon

balkon1

IMGP3992

IMGP4179

 • Melyik a kedvenc lakberendezési üzleted? Hol találtok megfelelő kiegészítőket és bútorokat?

Ez most nagyon sablonosan hangzik, de szeretem az IKEA-t, praktikusak a bútoraik, egymással jól kombinálhatók és méretileg is megfelelnek nekünk. Kiegészítőket a H&M és a Zara Home üzletekben szoktam venni (vagy kintről rendelni), szeretem az anyagaikat, a színvilágukat és megfizethetőek (az utóbbit inkább leértékeléskor keresem fel).

 • Követsz internetes DIY blogokat? Készítesz Te magad is ilyeneket?

Igen, olvasom a világhálót, igyekszem ellesni jó ötleteket, a Pinterest bár nagy olvasztótégely, de sok klassz ötlet van rajta. Martha Stewartot nyilván senkinek nem kell bemutatni… Hú, én egy kétbalkezes nő vagyok, de a gyerekeim miatt igyekszem nagyon magabiztosnak mutatkozni, szóval szoktam készíteni ezt-azt, például felújítottam az én régi sámlimat, ami most az előszobánkban van és erre ülnek, ha a cipőjüket veszik fel, vagy IKEA képkeretből csináltam éremtartót a nagyoknak, hogy legyen hova kiakasztaniuk a sportversenyeken szerzett érmeiket.

20150729_091309

 • Öt gyerkőc mellett kellenek a jó tároló bútorok, hogy a gyors rendetlenségből pillanatok alatt rendet varázsolj. Mit használsz?

Nagyon bevált az IKEA Kallax sorozat a dobozaival. Sok mindent elnyelnek: csak bedobáljuk a játékokat és már nincsenek is szem előtt.

rendetlenség1

 • Tudom, hogy blogot írsz a családi történeteitekről, hogy milyen az élet öt gyerekkel. Erre nagyon sokan kíváncsiak vagyunk. Milyen egy átlagos napotok?

Van olyan, hogy átlagos nap? Na, jó, csak vicceltem. Ha a hétköznapjainkra gondolsz, akkor kb. így néz ki egy átlagos nap, amikor nem történik semmi rendkívüli…

 1. 1/2-3/4 7 között kelek
 2. kikészítem a reggelit (tej/tea, müzli, zabpehely, szárított gyümölcs…)
 3. felkeltem a gyerekeket, felöltöznek, a kisebbeknek segítek öltözni (Legkisebb még javában alszik)
 4. reggeliznek/morognak
 5. fürdőszobai akció (fogmosás és hasonlók, lehetőség szerint nem egyszerre: a nagyobbak előbb, kisebbek később)
 6. nagyok elindulnak a suliba 1/2 8-kor egyedül, Férj a két kisebbel szintén elindul oviba
 7. Legkisebb is felébred, összekapom magam én is, együtt megreggelizünk, játszunk egy kicsit
 8. 1/2 10-kor megjelenik valamelyik nagyszülő (édesapám vagy édesanyám) a hét első négy napján és magához ragadja Legkisebbet és elviszi sétálni/játszóterezni…, pénteken egyedül vagyok vele, a program hasonló.
 9. 10-től 12-ig intézem a családi ügyeket (bevásárlás, zöldséges, posta, iskolai ügyek, minden egyéb hasonló tevékenység), blogot írok
 10. 12-kor megebédelünk Legkisebbel, majd lerakom aludni
 11. Jöhet egy kis háztartás: mosás, teregetés, mosogatás, ruhapakolás
 12. 1/2 2-kor megjönnek az iskolások, esznek valamit, majd 1/2 4-4-ig tanulnak, én segítek, ha kell, ha nem, akkor kicsit foglalkozom a bloggal (képeket gyűjtök, javítom a hibákat, ilyenkor írni nem tudok, mert mindig van valami, amiért fel kell állnom)
 13. 4-kor indul a délutáni műszak: Legkisebb ébredése után uzsonnát adok az itthon lévőknek, a nagyok önállóan elmennek edzésre, ha van aznap nekik, én és Legkisebb összeszedjük a többieket az oviból
 14. 5-től játék a három kisebbel, közben némi háztartás, ha nem sikerült végeznem napközben mindennel
 15. 6-1/2 7-re hazaérnek a nagyok és Férj is megjelenik, fürdés, fürdetés korosztálytól függően
 16. 1/2 7-7-kor közös vacsora, utána összekészítem a másnapi uzsonnát a nagyoknak, ellenőrizzük a táskákat, edzéscuccokat, hogy minden megvan-e, majd jön az esti szertartás: fogmosás, mese/mesék Középsőnek és Négyesnek
 17. 1/2 8-tól szépen sorba lefekszenek: Legkisebb, Négyes, Középső, Nagylány 9-ig, Nagyfiú 1/2 10-ig olvashat, játszhat a szobájában, majd villanyoltás
 18. 1/2 10-től újra dolgozom, írom a blogot, ötletelek, hogy mi legyen a következő téma, ha nagyon fáradt vagyok, akkor kicsit tévézek vagy olvasok…, de leggyakrabban belealszom.

Másnap indul minden újra.
lábak

Barbara le a kalappal előtted, azt hiszem sok anyuka példaképe lehetsz. Az IKEA a Lakásművészeten is nagy kedvenc, nem tartom sablonosnak, és nagyon ügyes megoldásokat alkalmaztál(tatok) a szoba kialakításoknál. A három mellékhelyiség pedig valóban kincset érhet nálatok 🙂 

Köszönöm, hogy megosztottad velünk a fentieket, és további sok sikert kívánok neked a Mom with Five családi magazin írásához. 

Lakásművészet, ahol a lakásbelső megalkotása igazi művészet.

logo

 

 

 

Szerző: Osgyán Laura

Lakásriport: Riederné Fonyó Barbara, Mom with Five családi magazin szerzője, öt gyermek édesanyja

Képeket készítette: Máté Dorka Fotó

 

Az otthon megteremtése egy igazi művészet. Egy kreatív tervezés, amikor életteret alkothatunk. A lakásművészetet megtaláljátok a Facebook-on, és az Instagram-on is, ahol különböző tartalmakkal találkozhattok. 

fehér keret2Laka╠üsmu╠őve╠üszet_logo╠ü_LM

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!